OSB’ler Taleplerini Bakan Varank’a İletti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB’lerin de önemine değinerek, “OSBÜK bizim en önemli paydaşımız. Bakanlık olarak, sizlerle yakın iletişimi çok önemsiyoruz” dedi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun(OSBÜK) düzenlediği istişare toplantısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin dört bir yanında üretim yapan OSB Başkanları ve Bölge Müdürleri ile bir araya geldi. OSBÜK’ün organize ettiği ve Türkiye’deki tüm OSB’lerin taleplerinin istişare edildiği toplantı yoğun bir katılımla videokonferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi.
Pandeminin kayıpları telafi edildi
Türkiye’nin, pandemiye ve küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen sanayi üretimindeki gücünü koruduğunu dile getiren OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yaşanan süreçte organize sanayi bölgelerinin katkısının kritik olduğunu anlattı. Kütükcü, “Bugün Türkiye istihdamını koruyorsa, bu başarının altında pandemiye rağmen tarihinde ilk kez 2 milyon istihdamı aşan organize sanayi bölgelerimiz vardır. Bu camia her zaman olduğu gibi, bu dönemde de üzerine düşeni hakkıyla yapmış, ülkemizin üretim gücüne güç katmıştır. OSBÜK ve OSB’ler olarak bu süreçte olumsuzluğa değil, çözüme odaklandık” dedi. Kütükcü, sorunların çözümü içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlık ve ilgili kurumlarla istişarede bulunulduğunu hatırlattı. Pandemi sürecinde organize sanayi bölgelerinin elektrik tüketimine değinen Kütükcü, OSB’lerde elektrik tüketiminde güçlü bir toparlanma yaşandığına vurgu yaparak şu anda pozitif tarafta geçildiğini ve pandeminin kayıplarının telafi edildiğini söyledi.
“İlçe bazlı teşvik gündem oldu”
Sanayicilerin taleplerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ileten Başkan Kütükcü, ilçe bazlı teşvik sisteminin hayata geçirildiğini hatırlatarak başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çalışmaya emek veren herkese teşekkür etti. Kütükcü, şunları kaydetti: “Bizim, tarıma dayalı ihtisas OSB’lerimiz de dâhil toplam 343 organize sanayi bölgemiz var. Bu OSB’lerimizin 222 tanesi il merkezi dışında kalan ilçelerimizde. Taşra ilçelerimizde 222 OSB’miz olmasına rağmen, yeni teşvik sisteminde ilan edilen toplam 263 ilçenin ise, sadece 28’indeki 30 organize sanayi bölgemiz bu teşviklerden yararlanabiliyor. Elbette bu 30 ilçe OSB’mizin yatırımlarında hareketlilik olacaktır. Ancak ülkemizin tamamında yeni bir yatırım ivmesi kazanabilmemiz için özellikle doluluk oranı düşük olan diğer ilçe OSB’lerimizin de iki alt bölge teşvikinden yararlanmasını talep ediyoruz.”
OSB’ler SCADA konusunda TEİAŞ’tan çözüm bekliyor
Organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin üreten gücü olduğunu ve istihdam konusunda da belirleyici bir güce sahip olduğunu kaydeden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye Elektrik İletim A.Ş(TEİAŞ) ile ilgili taleplerini anlattı. TEİAŞ’ın SCADA bağlantısı yapmayan OSB’ler konusunda ceza yazmaya devam ettiğini söyleyen Kütükcü, “Bu konuda cezaların durdurulması ve süre uzatımı talebimizi OSBÜK olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ilettik. Bu sorunun çözümü için bakanımız olarak desteğinize ihtiyacımız var” diye konuştu.
Enerji Bakanlığı’nın düzenlemesine ihtiyaç var
Sanayi Bakanlığı’nın OSB Uygulama Yönetmeliği ile OSB’lerin ihtiyaçlarını karşılamaları için Güneş Enerjisi Santrali kurmalarının yolunun açıldığını dile getiren Kütükcü, çalışmaların farklı Bakanlıklar aracılığıyla da sürmesi gerektiğini anlattı. Kütükcü, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın “Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği”nin “Başvuruda Bulunabilecek Tesisler” başlığında bir düzenleme yapması gerekiyor. Biz bu konuda önerimizi, talebimizi hem EPDK’ya hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mıza ilettik. Bu düzenlemenin hızla yapılması için de camiamız adına desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
“Türkiye birçok ülkeden pozitif ayrıştı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın son 5 ayda attığı adımları özetleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yılın ikinci çeyreğinin küresel ekonomi ve Türkiye açısından zorlu geçtiğini söyledi. Artan belirsizlik ile durma noktasına gelen dış ticaret ve iç talepteki düşüşün yeni bir düzen getirdiğini aktaran Bakan Varank, kaygan bir zeminde dengede durulmaya çalışıldığını ve Türkiye’nin bu konuda başarılı olduğunu söyledi. Verilen ekonomik mücadeleyle, bir çok ülkeden pozitif yönde ayrışıldığını söyleyen Bakan Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istihdam, finansman ve sosyal yardım alanlarında kritik adımlar attık. Sosyal Koruma Kalkanı alanındaki politikalarımızla 15 milyona yakın vatandaşımızın hayatına dokunduk. Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği ve sosyal destek programlarıyla vatandaşlarımıza 33 milyar liraya yakın ödeme yaptık. Sizlerin de özverisiyle, sanayi üretimi sokağa çıkma kısıtlamaları varken dahi durmadı” şeklinde konuştu. Uygulanan politikalar ile hazirandan itibaren ekonominin tekrar canlanmaya başladığını ifade eden Varank şunları kaydetti: “İmalat sanayinde siparişler, üretim, kapasite kullanım oranları ve ekonomik güven göstergeleri yükseldi. Bugün İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi açıklandı. Eylül ayında 52.8 değerini alan endeks, 4 aydır eşik değerin üzerinde bir performans gösteriyor. Bugünkü veride en dikkat çekici gelişmeyse, istihdam oluşturma hızının güçlenmesi oldu. Firmalar artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek oranda istihdam artışı gerçekleştirdi. Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken, en hızlı üretim artışı kimya, plastik ve kauçuk kategorisinde oldu.“
Elektrik tüketim rekoru kırıldı
OSB’lerdeki elektrik tüketiminin de artış eğiliminde olduğunu söyleyen Varank, “Organize Sanayi Bölgelerimiz, eylülün ilk 25 gününde, son 6 ayın elektrik tüketimi rekorunu kırdı. Mart’a göre yüzde 7 daha fazla elektrik tüketiliyor, bu üretimin izlediği seyir açısından çok anlamlı bir gösterge. Dolayısıyla üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, şimdiden güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Ümit ediyorum ki, bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürecek, 2021’e iyi bir başlangıç yapacağız” şeklinde konuştu. Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebinin içinde bulunulan salgın koşullarına rağmen geçen seneye göre yüzde 30 daha fazla olduğu bilgisini veren Bakan Varank, Ağustos ayında 911 yeni teşvik belgesi düzenlendiğini söyledi. Bakan Varank ayrıca bu belgelerin yatırıma dönmesi sayesinde 18 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacağını ve 28 bin 400 kişiye yeni iş imkânı oluşturulacağını aktardı.
“Türkiye, dünyanın izlediği ülke oldu”
Salgın döneminde de kritik ihtiyaçlardan birisi olan yoğun bakım solunum cihazının rekor sürede seri üretim bandından indirildiğini anlatan Bakan Mustafa Varank, “Hem ülkemize, hem de zor durumdaki ülkelere nefes olduk. 60 yıllık hayalimiz olan Türkiye’nin Otomobili fabrikasının temellerini Gemlik’te attık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın, makine sektöründeki 10 projesine destek vermeye başladık. Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezini ülkemize kazandırdık. Aşı ve ilaç geliştirme alanında yürüttüğümüz projeler sayesinde, takip eden değil, tüm dünyanın dikkatle izlediği ülkelerden biri olmayı başardık. Bu çalışmaların sanayi ve üretimle bağlantısını da kurduk. Ar-Ge’den ürüne dönüşümü ve ticarileşmeyi destekledik. TSE kanalıyla güvenli üretim, güvenli hizmet, güvenli turizm ve Okulum Temiz Belgeleri vermeye başladık. Bu başlıklarda şimdiye kadar bin 676 belge verdik” dedi. Yapısal reformların da hız kesmediğini söyleyen Varank, ilçe bazlı teşviklere ilişkin şunları söyledi: “Yaptığımız düzenlemeyle, teşvik tarihimizde ilk defa, şehirlerimizin önemli bir talebi olan ilçe bazlı teşvik sistemini hayata geçiriyor olacağız. Böylece, aynı ilde bulunan ilçeler arasında, gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak, oralara yatırım çekebilecek benzersiz bir adım attık. Bu işin mutfağında veri bazlı analizler var, bakanlığımız en ince detayına kadar hesaplamaları yaptı. Tüm il ve ilçelerimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Yeni sistemle birlikte illerin gelişmişlik endeksi daha düşük ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanabilecek. Eğer bu yatırımlar, o ilçenin organize sanayi bölgelerinde yapılıyorsa, işte o zaman doğrudan 2 alt bölge teşviğinden yararlanabilecek. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gidebilecek. Dezavantajlı ilçeler, hem bulundukları ilin hem de komşu ilçelerin seviyelerine daha hızlı erişebilecek, istihdam artacak, yatırım artacak, ve ekonomik hayat canlanacak” ifadelerini kullandı. Bakan Varank bu süreçte SGK işveren prim desteğinden, Girişim Sermayesi Fonu’na kadar birçok yeniliklere imza attıklarını anlattı.
Konuşmaların ardından OSB’lerin talepleri istişare edildi.