KONYA OSB’DE MESLEKİ EĞİTİM KONUŞULDU
"Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP)" kapsamındaki sektörel iş birliği toplantısı Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde yapıldı.
Toplantıya Konya Organize Sanayi Bölgesi ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammed Acar, sanayiciler, iş dünyası temsilcileri ve mesleki eğitim öğretmenleri katıldı.
Toplantıda konuşan Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin üretim üssü olduğunu ve Türkiye’de yeni kurulacak meslek liselerinin mutlaka sanayi bölgelerinin içerisinde kurulması gerektiğinin altını çizdi.
Meslek liseleri sanayi bölgelerinde kurulmalı
Kütükcü, “Sanayicilerimizle yaptığımız toplantılarımızda ana gündem maddemiz hep insan kaynağı oluyor. Üretim gücümüzü korumak ve geliştirmek için insan kaynağımızı yetiştirmeyi önceliğimiz haline getirmeliyiz. Bunun için OSB’lerde meslek liselerinin bulunması çok güzel bir model. Çünkü öğrenciler üretimin hemen yanında. Bu öğrencilerimizden aldığımız sonuçlar çok verimli ve sevindirici oluyor. Yeni kurulacak meslek liselerinin de sanayi bölgelerinde olması önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Mesleki eğitim ile sektör temsilcilerinin işbirliği büyük önem taşıyor
Milli Eğim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz de "İşgücü piyasasında talep edilen becerilerin sürekli değişmesi nedeniyle mesleki eğitim kurumları ile sektör temsilcileri arasındaki iş birliği büyük önem taşıyor. Sektörel işbirliği, öğrencilerimizin güncel ve pratik bilgilerle donatılmasını sağlayarak iş dünyasına daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olur. Aynı zamanda işletmelerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren bir eğitim modeli oluşturmamızı sağlar. Bugün burada, bu iş birliğini daha da güçlendirmek ve kalıcı, etkili bir köprü kurmak için bir araya geldik. Bu toplantıda, iş dünyasının taleplerini ve beklentilerini anlamak, mesleki eğitim programlarımızı bu ihtiyaçlara uygun hale getirmek ve öğrencilerimizi başarılı bir şekilde iş dünyasına entegre etmek için neler yapabileceğimizi tartışacağız. Sektör temsilcilerinin görüşleri, deneyimleri ve beklentileri, bu süreçte kilit rol oynayacak" şeklinde konuştu.
Mesleki eğitimin meyvelerini Konya’da en iyi şekilde aldık
Gençleri ilgi ve yeteneklerine, başarılı olabilecekleri alanlara yönlendirmenin hem kendilerinin hem ülkenin yararına atılacak en büyük adımlardan biri olacağını söyleyen Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise, “Yaptığımız yerinde çalışmalarla öğrencilerin, sektörü yakından tanımasına katkı sağladık ve Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda mesleki eğitime verdiği önemin meyvelerine Konya'da en iyi şekilde şahitlik ettik” ifadelerini kullandı.
Toplantı soru ve cevapların ardından sona erdi.